10 tips voor de aankoop van een sloep

Elektrisch varen

Meer informatie over elektrisch varen

10 tips voor de aankoop van een sloep

Het vaarseizoen is alweer begonnen. Sommige mensen zijn al mondjesmaat de plas op gegaan, maar veel mensen wachten het echte mooie weer nog even af. Begint het bij u nu ook te kriebelen? Heeft u al langer de wens om een sloep te kopen?

Wanneer u dit jaar echt de stap wilt zetten voor een nieuwe sloep, hebben wij hebben 10 tips voor u ter ondersteuning van uw keuze.

Soorten en maten

Sloepen zijn er in alle soorten en maten en net zoveel prijsklassen. Hoe meer keuze, hoe beter, maar dit heeft ook een keerzijde. Door het uitgebreide aanbod, kunt u al snel het overzicht verliezen, met een verkeerde aanschaf tot gevolg. En wanneer u een sloep koopt die niet bij u past, bent u al snel aan het rondkijken voor iets anders. En dat zou jammer zijn.

#1: Stem uw sloep af op uw vaargebied

Het allerbelangrijkst bij de aanschaf van een sloep is toch wel het vaargebied. Waar wilt u met uw sloep gaan varen? Op open meren is het prachtig zeilen, maar vaak is dit met een sloep veel minder interessant. Wanneer u door de grachten van uw stad wilt varen, of u wilt varen in een gebied zoals onze Reeuwijkse plassen, dan is een sloep juist weer perfect.

Ook uw gewenste snelheid is handig om te bepalen. Op grote rivieren kunt u doorgaans een stuk sneller varen dan op plassen of in de grachten.

#2: Met wie wilt u gaan varen?

Bent u een gezelschapsmens of juist een eenling? Wil u met uw hele gezin gezellig het water op of alleen met uw beste vriend? De samenstelling van de mensen waarmee u het meeste het water op gaat, bepaalt welk type sloep u aanschaft. Bestaat uw gezin bijvoorbeeld uit 5 personen, dan is een kleine sloep niet echt handig. Want vergist u niet hoeveel spullen u meeneemt. Daarnaast, uw kinderen willen ook zwemmen en moeten op hun gemak weer terug in de boot kunnen klimmen, zonder dat u elkaar meteen in de weg zit. Met het omgekeerde moet u ook rekening houden. Wanneer u het liefste alleen vaart, koopt u dan niet de allergrootste sloep die u maar kunt vinden.

#3: Bepaal wat deze nieuwe hobby u waard is

Het is niet alleen de aanschaf van uw sloep waar u mee te maken krijgt. Bepaal wat u jaarlijks maximaal kwijt wil zijn aan uw sloep.

Een houten sloep kost u veel meer aan onderhoud dan een polyester sloep. Koopt u een boot die te groot is om steeds op een trailer te plaatsen, dan moet u ook rekening houden met liggeld. Hebt u zelf geen grote garage of hal voor een winteropslag, dan komen deze kosten hier ook nog bij kijken. En het is ook verstandig om een jaarlijks onderhoud aan de motor in uw kostenoverzicht mee te nemen.

#4: Wat zoek u in de watersport?

Wat voor type watersporter bent u, of denkt u te zijn? Bent u actief en zoekt u een sloep om lekker bezig te zijn of zoekt u liever de rust op? Wilt u actief sturen of liever kalm dobberen op het water met een glaasje in de zon? Alles kan, als u maar voor uzelf hebt bepaald wat u met uw sloep wilt doen vóórdat u een keuze heeft gemaakt. We hebben een grote diversiteit sloepen in onderhoud en bouwen ook zelf elektrische sloepen. Hiermee bieden we een andere manier van varen en genieten zonder het storende geluid of lucht van de motor.

#5: Hoeveel tijd hebt u?

Hebt u het ontzettend druk en kunt u moeilijk tijd vrijmaken om even te ontspannen? Kies dan een sloep die ook weinig tijd kost. Een houten sloep is natuurlijk prachtig, maar kost veel tijd aan onderhoud. Een polyester sloep, met een recente motor, daarentegen is direct vaarklaar en is nagenoeg onderhoudsvrij. Natuurlijk kunnen wij ook het onderhoud van uw sloep uitvoeren.Dit kan op elk moment in het jaar, maar meestal gebruiken we hiervoor de wintermaanden als uw sloep ook bij ons is gestald.

#6: De staat van een sloep

Het vervelende aan een sloep is dat het niet altijd goed zichtbaar is of deze in goede of slechte staat verkeerd. Wanneer u geen verstand heeft van boten, neem dan iemand mee die dit wel heeft. Kent u niemand dan zijn er taxateurs die een sloep voor u kunnen nalopen. Wij kunnen u hier natuurlijk ook mee helpen. Natuurlijk zijn hier wel kosten aan verbonden, echter liever vooraf zekerheid over de staat van uw sloep, dan achteraf een sloep die u heel veel geld kost.

#7: Locatie van een sloep

U hebt een sloep gevonden waar u meteen verliefd op bent geraakt. Deze sloep ligt echter in Assen. Dan weet u dat overvaren een flinke tijd gaat kosten. Hebt u een trailer tot uw beschikking? Dan zal dit minder tijd kosten, maar kan het budget weer meespelen. Want moet u deze trailer huren? Mag u met uw rijbewijs wel een zware combinatie trekken? Wie weet moet u de net aangekochte sloep wel laten transporteren. Natuurlijk zijn daar genoeg bedrijven voor beschikbaar, maar wel tegen een prijs. Overvaren is voordeliger maar kost veel tijd en hier moet u ook ervaring voor hebben. Als onervaren schipper wilt u niet tussen grote vrachtschepen door de drukbevaren vaarwegen op. Wellicht is het om dit soort redenen verstandiger om een dichtbij een sloep te kopen. Ook al is deze wellicht net iets minder dan de andere die ver weg ligt.

#8: Welke sloep kunt u beter laten liggen

Koop nooit een sloep waarvan de kajuit is opengebroken of waarbij stuurkabels zijn doorgesneden. Het kan een teken zijn dat deze sloep is gestolen. Hetzelfde kunt u ook concluderen wanneer de verkoper geen koopcontract wil tekenen. Is deze persoon dan eigenlijk wel de eigenaar, mag deze sloep wel verkocht worden? Zoek in zo’n geval liever verder. Laat je ook nooit een proefvaart weigeren. Er zijn verkopers die weten dat ze slechte sloepen verkopen en daarom liever geen proefvaart met je maken.

Koop ook nooit een sloep op het droge. Een sloep moet je in het water voelen. Een verkoper die niet bereid is tegen bepaalde condities een boot te water te laten heeft iets te verbergen.

Sloepen met vochtproblemen ruiken niet fris. Komt u dus met een sloep in aanraking die stinkt, kijk dan even goed. Even luchten helpt alleen als het probleem oppervlakkig is. Iedere sloep die een tijd stilligt, ruikt een beetje muf en dat is ook geen probleem. Maar bij echte stank is er een groter vochtprobleem, wellicht lekkage van de romp/schroefas of iets anders vervelends.

#9: Leg uw aanschaf schriftelijk vast

Heel veel boten hebben geen registratie of kenteken. Dat maakt juridisch gezien een aanschaf lastig. Maak daarom een kort contract waarin u kort maar duidelijk de afspraken tussen u en de verkoper vastlegt. Benoem accessoires als een buitenboordmotor, navigatie etc. en teken er beiden voor. Het is verstandig dit contract vooraf te printen en bij de bezichtiging van de boot foto’s te maken die u uitprint en aan uw koopovereenkomst vasthecht. Zo ontstaan er nooit misverstanden en kunt u met uw koopcontract heel eenvoudig naar uw verzekeraar voor de juiste verzekering.

#10: Controleer de noodzakelijke vergunningen of ontheffingen

Wilt u het vaarseizoen onbekommerd starten? Dan is het goed om vooraf te checken welke ontheffingen u nodig hebt. Met een ontheffing betaald u mee aan het onderhoud van het vaargebied waarop u zich begeeft. U kunt meestal via uw gemeente uitzoeken op welke wijze u een dergelijke ontheffing dient aan te kopen. Voor de Reeuwijkse plassen zijn de tarieven begin 2016 gewijzigd.

We hopen dat we u met deze tips wat meer duidelijkheid hebt kunnen verschaffen op welke wijze u tot de aankoop van een sloep kunt komen. We wensen u heel veel plezier met uw aanschaf en natuurlijk alle jaren met vaarplezier hierna! En kunnen we u helpen met uw aankoop? Laat het ons dan weten, we gaan graag met u mee.

Bonustip (met dank aan Herman Brouwer)

Koop een sloep die in je beschikbare ligplaats past. Een sloep bezitten maar geen ligplaats is ook een beetje slordig…