Wat voor accu ligt er in een elektrische boot

Wat voor accu ligt er in een elektrische boot?

Bij voorkeur een semitractie of tractie accu, die geschikt zijn voor langdurig ontladen, dit in tegenstelling tot een startaccu die kortstondig zijn werk moet doen.

Veel gestelde vragen

Welke elektrische accu heb ik nodig voor mijn boot?

 

Het is cruciaal om de juiste accu te kiezen voor je elektromotor, omdat de accukeuze een grote invloed heeft op de duur van je vaartocht. Bij het kiezen van een elektrische vaaraccu zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

Stap 1: Welk voltage is vereist? Ten eerste is het belangrijk om te weten op welk voltage jouw buitenboordmotor functioneert. Werkt je buitenboordmotor op een 12, 24, 36 of zelfs een 48 volt accu? Het is van essentieel belang dat jouw buitenboordmotor en accu over dezelfde spanning beschikken. Bovendien kun je ervoor kiezen om twee 12V accu’s in serie te schakelen om zo een werkspanning van 24V te creëren.

Stap 2: Bepaal het meest geschikte type accu Er zijn vier soorten accu’s: lood, AGM, Gel en Lithium. De verschillen tussen deze accu’s zitten voornamelijk in hoe diep je de accu kunt ontladen, wat aangeeft tot hoeveel procent van de accucapaciteit je kunt gebruiken. Loodaccu’s kunnen bijvoorbeeld tot 50% ontladen worden, AGM tot 70%, Gel tot 80% en Lithium tot wel 100%. Dit betekent dat je met een Lithium accu bijna twee keer langer kunt varen dan met een loodaccu. Houd er wel rekening mee dat Lithium accu’s aanzienlijk duurder zijn dan lood, AGM en Gel accu’s. Wanneer je op zoek bent naar een elektrische vaaraccu, kun je ons volledige assortiment hier bekijken.

Stap 3: Hoe lang wil je varen? Misschien wel de belangrijkste factor, hoe lang wil je varen? De vaartijd hangt grotendeels af van de accucapaciteit waarover jouw accu beschikt. Hoe hoger de accucapaciteit (uitgedrukt in Ah), hoe langer je kunt varen. Een accu met een accucapaciteit van 100Ah kan bijvoorbeeld twee keer langer varen dan een accu met een accucapaciteit van 50Ah.

Wil je optimaal genieten van je vaartocht zonder zorgen over de accu? Kies dan de juiste elektrische vaaraccu die past bij jouw behoeften en boot.